Skip to content

Doručak s Isusom

Dan po dan. 
Tako se dobivaju bitke.
Tako si dobio i sve druge…

Zato je bitno što radiš danas, a ne što je bilo jučer ili što ćeš sutra… Danas je dan koji te traži da budeš koji jesi – da s Bogom pod ruku ideš kamo vodi.

Danas je dan kad će Isus možda ponovo doći ili dan kad ćeš biti pozvan Nebu – budi vrijedan sluga, zatečen u onom što je dobro pred Gospodinom.

Danas – to je jedino vrijeme koje uistinu imaš.

DAN 3.
Doručak s Isusom

Ovaj je dan važniji nego što misliš.
  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.

PRIPRAVNA MOLITVA

Dušo Kristova, posveti me.
Tijelo Kristovo, spasi me.
Krvi Kristova, napoji me.
Vodo iz prsiju Kristovih, operi me.
Muko Kristova, okrijepi me.
O dobri Isuse, usliši me.
Među rane svoje sakrij me.
Ne dopusti da se odijelim od tebe.
Od neprijatelja zlobnoga brani me.
Na času smrti moje zovni me.
I zapovijedi mi da dođem k tebi,
Da te sa Svetima tvojim hvalim
U vijeke vjekova. Amen.

Okrijepi se Božjom Riječju

Iv 21, 1-12

Greg Olsen

Poslije toga očitova se Isus ponovno učenicima na Tiberijadskome moru. Očitova se ovako: Bijahu zajedno Šimun Petar, Toma zvani Blizanac, Natanael iz Kane Galilejske, zatim Zebedejevi i još druga dva njegova učenika. Kaže im Šimun Petar: »Idem ribariti.« Rekoše: »Idemo i mi s tobom.« Izađoše i uđoše u lađu, ali te noći ne uloviše ništa.

Kad je već svanulo, stade Isus na kraju, ali učenici nisu znali da je to Isus. Kaže im Isus: »Dječice, imate li što za prismok?« Odgovoriše mu: »Nemamo.« A on im reče: »Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete.« Baciše oni i više je ne mogoše izvući od mnoštva ribe. Tada onaj učenik kojega je Isus ljubio kaže Petru: »Gospodin je!« Kad je Šimun Petar čuo da je to Gospodin, pripaše si gornju haljinu, jer bijaše gol, te se baci u more. Ostali učenici dođoše s lađicom vukući mrežu s ribom jer ne bijahu daleko od kraja, samo kojih dvjesta lakata.

Kad iziđu na kraj, ugledaju pripravljenu žeravicu i na njoj pristavljenu ribu i kruh. Kaže im Isus: »Donesite ribâ što ih sada uloviste.« Nato se Šimun Petar popne i izvuče na kraj mrežu punu velikih riba, sto pedeset i tri. I premda ih je bilo toliko, mreža se ne raskinu. Kaže im Isus: »Hajde, doručkujte!«

Promatraj svoj život

Važno obilježje ignacijevske duhovnosti je prepoznavati nutarnje pokrete u konkretnom iskustvu. Tu vještinu opažanja posebno smo pozvani rabiti pri čitanju Božje Riječi.

Često se dogodi da nam isti tekst pri ponovnim čitanjima uvijek progovori nešto novo – to, naravno, nije do samoga teksta, već do naše nutrine kojoj Gospodin progovara u jedinstvenim trenutcima na jedinstvene načine.

Promotri svoj život u posljednje vrijeme. Jesi li osluškivao Božji glas? Tražio njegovo mišljenje u nekim svojim pothvatima i/ili teškoćama? Jesi li ga istinski uključio u svoje “ribarenje”?

Iščitaj Riječ Božju još jedanput polagano – no ovaj put više obrati pozornost na to što se događa u tvome srcu dok čitaj pojedine riječi. Neke će ti “zazvoniti” više od ostalih, na neke će se pojaviti osjećaji, probudit će se čežnje, a neke ćeš scene moći živo zamisliti kao da si ondje… Budi pozoran i uoči “pokrete” svoga srca.

A onda se zamisli s Isusom na doručku – ondje pokraj jezera ili gdje smatraš da bi vam bilo ugodnije – i pitaj ga kamo da “baciš svoje mreže”… Dozvoli mu da presloži tvoj život, tvoje prioritete, odluke koje ne vode nikamo, želje koje te unesrećuju, neka ti pokaže gdje tratiš vrijeme.

U strci i zbrci svoga života zaboravljamo sjesti i posložiti stvari s Bogom. Danas je prilika da bude drukčije.

Bitke se dobivaju dan po dan. (Postojanošću ćemo se spasiti!)
Ali na taj se isti način mogu i izgubiti.

Zato je baš ovaj (bezvezni, nasumični, nebitni) dan važniji nego što misliš.

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Debora Jo duhovni dnevnik

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred njim. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Ako želiš imati specijalizirani rokovnik za vođenje duhovnoga dnevnika, pronađi svoj primjerak po akcijskoj cijeni na:

https://www.deborajo.com.hr/trgovina/

Bog s tobom!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)