Skip to content

Iz čega crpiš snagu?

Bog je onaj iz kojega crpimo snagu i čemu dajemo svoje snage.

Idol je lažni bog iz kojega crpimo snagu i čemu dajemo svoje snage.

Zato je prva Božja zapovijed: Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene. Drugim riječima, ne stavljaj ništa zemaljsko i propadljivo ispred mene. Ne vjeruj krivim stvarima i ne stavljaj svoje povjerenje i pouzdanje u njih.

Na početku današnjega razmatranja, kratko se prisjeti na kojem je mjestu u tvom životu bio Bog u posljednje vrijeme. Kako su izgledali vaši razgovori? Jesi li uistinu imao povjerenja u Njegove načine usred svojih izazova?

Debora Jo
  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.

PRIPRAVNA MOLITVA

Gospodine, silno se želim dobro pripremiti za ovo vrijeme pred sobom. Želim cijelo svoje biće učiniti spremnim, pažljivim i tebi dostupnim.

Molim te, pomozi mi razjasniti i pročistiti moje nakane. Imam toliko proturječnih želja. Moje se aktivnosti čine ispunjene žurbom i trčanjem za stvarima za koje se čini da nisu važne i trajne.

Znam da ću, ako ti dam svoje srce, u svemu slijediti novo koje ćeš mi darovati.

Neka sve ovo što sam danas, sve što pokušavam učiniti danas, neka svi moji susreti, razmišljanja, čak i frustracije i propusti, polože moj život u tvoje ruke. Gospodine, moj je život u tvojim rukama. Neka ti ovaj dan bude na hvalu.

To molim po Kristu Gospodinu našemu, Amen.

Okrijepi se Božjom Riječju

Mk 10, 17-22

I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Promatraj svoj život

Tako se zabrinjavajuće lako dogodi da svoje pouzdanje stavimo u nešto propadljivo. Sveti Augustin je rekao da naša sreća ne smije ovisiti o nečemu što možemo izgubiti. A sve možemo izgubiti – osim Gospodina.

Bogati mladić dolazi Isusu, vjeruje da mu on može reći kako da za svoju dušu osvoji Vječni život… Živio je dobrim životom taj mladić, no Isus je vidio što njegovo srce ljubi – velik imetak koji je posjedovao.

Čini se, ipak, da je taj imetak posjedovao mladića jer je radi njega mladić ipak otišao od Gospodina. Tužan jer ne može imati jedno i drugo, odabrao je drugo.

Što na taj način upravlja tvojim životom?

Što upravlja tvoje korake, osjećaje, sliku o Bogu? Udaljuje li te nešto od njega i njegovih načina? Imaš li pouzdanja u proces kojim upravlja tvoj život?

Detektiraj idol u svom životu, imenuj ga i u srcu poželi odreći ga se.

Najčešći idoli u našem krhkom ljudskom životu mogu biti: supružnici, djeca, roditelji (…), čežnja za brakom, djecom, samačkim životom (…), financijska stabilnost, zdravlje, dug život, uspjeh, ugled, izgled (…). Grijesi se često i rađaju iz pokušaja da udovoljimo nekom svom lažnom bogu. Ako nam je idol izgled/uspjeh/ugled, vjerojatno ćemo često padati u grijeh zavisti prema svakome tko je ljepši/uspješniji/ugledniji.

Kako najlakše prepoznati da je nešto zavladalo našim srcem, da je nešto idol?
Zamisli sve one osjećaje koje si imao/la kad si bio/la nesretno zaljubljen/a – tuga, bespomoćnost, očaj, stalno razmišljanje kako dobiti pozornost te osobe, kako zaslužiti njezinu ljubav – sve praćeno duboko uvjerenošću da naša sreća ovisi o tomu da budemo baš s tom osobom. Eto – tako nekako djeluje i idol u našem životu, s više ili manje intenzivnim osjećajima.

Mladić je bio tužan dok je odlazio od Isusa, no očito mu je pomisao na tugu odlaska od svoga imanja bila neopisivo veća kad ga je navela na odluku da ostane uza svoje bogatstvo.

Pri odricanju možeš reći nešto poput:

Gospodine, u Tvoje presveto Ime Isus, odričem se duha … (imenuj ga)… Molim te da me oslobodiš okova koje stvara oko moga srca. Daj mi milost povjerenja u Tvoje načine, ma kako ih doživljavao frustrirajućima i bolnima. Sve svoje pouzdanje stavljam u Tebe i tvoj plan za moj život i život mojih bližnjih. Učini da moje srce neopredijeljeno pripada Tebi, da našu ljubav nitko i ništa ne može raskinuti; da nas ništa ne može odijeliti jedno od drugoga. Posebno ti danas predajem ovaj svoj grijeh stavljanja povjerenja u (imenuj prepoznati idol); iskorijeni što je neživotno, ispravi što je krivo, rasvijetli područja moga bića koje je laž zamračila. Vjerujem ti, slavim te i ljubim te. Po Kristu Gospodinu našemu, Amen. Aleluja!

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Debora Jo duhovni dnevnik

Važan detalj Božje Riječi je i: Isus ga pogleda i zavoli…

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Gospodinom koji te ljubi. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Ako želiš imati specijalizirani rokovnik za vođenje duhovnoga dnevnika, pronađi svoj primjerak po akcijskoj cijeni na:

https://www.deborajo.com.hr/trgovina/

Bog s tobom!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)