Skip to content

Bog ispunjava svoja obećanja

Nitko od nas kao dijete ne govori: Sanjam o tomu da živim život koji ne želim… Radim pogrješan posao koji me unesrećuje, okružen sam ljudima koji iz mene crpe energiju i koje ne volim, nemam vremena za sebe i uvijek se prilagođavam željama drugih… Također, ovisan sam o nečemu i zbog toga se ropstva većinu vremena osjećam jadno…

A ipak…

Koliko ljudi dočeka takva stvarnost?
Zašto – zbog malih koraka u krivome smjeru… 

Dobra je vijest da već danas mogu učiniti mali korak u pravome smjeru. 

Odbij ostati na mjestu.
Odaberi smjer koji će ti donijeti izobilje života.
I budi spreman na borbu.

Savjeti za rad

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • OTVORI BIBLIJU – Iako se tekstovi nalaze i u ovoj objavi, ako imaš priliku, bolje razmatraj tekst iz svoje Biblije. Da osjetiš papir pod prstima, da ne moraš držati mobitel dok ti se Riječ Božja spušta na srce i otkriva ti ono važno o Bogu i tvom životu. Pročitaj tekst nekoliko puta i promatraj kako riječi odjekuju tvojom nutrinom – ostaje li ti neka riječ/rečenica posebno? Pojavljuje li se kakva slika scene u tvojoj mašti? Ako ne, pokušaj maštom oživjeti ono što čitaš i osobno ući u scenu. Gdje se nalaziš? Što činiš? Kako se osjećaš? Događa li se nešto više od onoga što si pročitao u tekstu? … Ostani ondje onoliko dugo koliko osjećaš da trebaš – ne žuri se dalje. Ako se cijelo razmatranje ne pomakneš dalje od tog mjesta gdje te Bog susreo, učinio si najbolju moguću stvar – jer se nisi slijepo držao programa, nego si poslušao vodstvo Duha Svetoga.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.
  • NA KRAJU RAZMATRANJA NAPRAVI OSVRT – Kakav sam bio? Kakav je bio Bog? Što sam važno prepoznao u razmatranju? Zapiši to u svoj duhovni dnevnik.

PRIPRAVNA MOLITVA

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen.

Bog ispunjava svoja obećanja – male duhovne vježbe povjerenja u Boga – DAN 6.

Okrijepi se Božjom Riječju

Promatraj svoj život

Jesam li se uljuljkao u lijenu duhovnost?
“Dat će Bog…”; “Ako je Božja volja, uspjet će…”; “Bit će što Bog da…” (…) 

I hoće Bog dat’ i moj će pothvat uspjeti ako je Njegova volja… No prije toga moram i ja dati svojih 100 % u ono o čemu sanjam, a ne na Boga svaljivati svoju sudbinu 200 % kao da se radi o nečemu predodređenom. 

Gdje je tu sloboda? Vrlina? Karakter?

Ne mogu svoditi Boga na svoju čarobnu lampu ili popustiljva roditelja koji će mi dati sve čim detektiram želju u svojoj nutrini.

Ta želja možda je od Boga – ali trebam i sebi i njemu dokazati da sam vjeran u malome kako bi mi povjerio veliko. Kako bi mi povjerio nešto moje. 

Sveto je pismo prepuno Božjih obećanja koja su ZA čovjeka, no suprotno je povjerenju u Boga misliti: to nije namijenjeno meni; ili sumnjati i stalno brojnim molitvama podsjećati ga na obećanja koja nikako, čini nam se, da ispuni. Mi u nevjeri i strahu podsjećamo njega, a on je taj koji prvi govori nama: “Sjeti se…” (svega dobroga što sam već u tvom životu učinio; mojih riječi zapisanih u Svetom pismu; prve ljubavi koju si imao za mene…)

Što želim?
U čemu Bog traži moju vjernost i predanost danas?
Iz koje lijenosti trebam iskoračiti?
Gdje me Bog danas želi izgraditi kako bi me približio onomu što mi daje željeti?

Ponovo polako iščitaj molitvu prema Božjim obećanjima. Koji te dio posebno dotiče? Ostani s tim neko vrijeme – neka ti mijenja srce i jača povjerenje u to da ti Gospodin uistinu čuva leđa.

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Gospodinom koji te ljubi. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)