Skip to content

Ljubav će uvijek pronaći put

Ljubav je pronašla put i došla je među nas, kaže jedna duhovna dječja pjesma. A Gospodnja se djelatna ljubav u svakom trenutku, preko Duha Svetoga koji se zauzima za nas neizrecivim uzdasima (Rim 8,26), bori za naše srce. Tako imamo sigurnost da Ljubav neće izgubiti – da će nam put uvijek na ovaj ili onaj način biti izboren.

Danas želim povjerovati da vjerom i nadom u Ljubav ne mogu ništa izgubiti. Štoviše – Bog sam čezne da mu poklonim takvo povjerenje.

Savjeti za rad

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • OTVORI BIBLIJU – Iako se tekstovi nalaze i u ovoj objavi, ako imaš priliku, bolje razmatraj tekst iz svoje Biblije. Da osjetiš papir pod prstima, da ne moraš držati mobitel dok ti se Riječ Božja spušta na srce i otkriva ti ono važno o Bogu i tvom životu. Pročitaj tekst nekoliko puta i promatraj kako riječi odjekuju tvojom nutrinom – ostaje li ti neka riječ/rečenica posebno? Pojavljuje li se kakva slika scene u tvojoj mašti? Ako ne, pokušaj maštom oživjeti ono što čitaš i osobno ući u scenu. Gdje se nalaziš? Što činiš? Kako se osjećaš? Događa li se nešto više od onoga što si pročitao u tekstu? … Ostani ondje onoliko dugo koliko osjećaš da trebaš – ne žuri se dalje. Ako se cijelo razmatranje ne pomakneš dalje od tog mjesta gdje te Bog susreo, učinio si najbolju moguću stvar – jer se nisi slijepo držao programa, nego si poslušao vodstvo Duha Svetoga.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.
  • NA KRAJU RAZMATRANJA NAPRAVI OSVRT – Kakav sam bio? Kakav je bio Bog? Što sam važno prepoznao u razmatranju? Zapiši to u svoj duhovni dnevnik.

PRIPRAVNA MOLITVA

Presveto Srce Isusovo, izvore svakog dobra,
ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te.
Ja te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe.

Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce,
učini ga poniznim, strpljivim, čistim
i da u svemu odgovara Tvojim željama.

Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni.
Štiti me u opasnostima,
tješi me u nevoljama i žalostima.

Udijeli mi zdravlje duše i tjela,
blagoslovi sav moj rad
i daj mi milost svete smrti. Amen.

Ljubav će uvijek pronaći put – male duhovne vježbe povjerenja u Boga – DAN 4.

Post 2, 4-7

Okrijepi se Božjom Riječju

Kad je Gospodin, Bog, sazdao nebo i zemlju, još nije bilo nikakva poljskoga grmlja po zemlji, još ne bijaše niklo nikakvo poljsko bilje, jer Gospodin, Bog, još ne pusti dažda na zemlju, i nije bilo čovjeka da zemlju obrađuje. Ipak voda poteče iz zemlje i natopi svu površinu zemaljsku. Gospodin, Bog, sazda čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahnu dah života. Tako postane čovjek živa duša.

Promatraj svoj život

Obrati pozornost na ono maleno “još”…

Mnogo događaja u Bibliji pisano je iz perspektive gdje je Bog dovršio i ispunio ono što nekoć “još nije”, ono što se nekoć iščekivalo i za čime se vapilo…

Osobe o čijim se životima radilo često su se, poput i nas danas, dale uvući u malodušje i preispitivanje Božjih putova, vremena i načina (ne bez razloga; često se zaista radilo o stvarnostima koje je ljudskom umu nemoguće pojmiti: npr., Abraham kojemu je dana Riječ da žrtvuje svoga sina; Zaharija koji je zanijemio jer mu je bilo teško odmah povjerovati da će njegova stara žena zatrudnjeti…)

Znamo da iza malenoga “još” (koje se nama čini neprirodno velikim i nepodnošljivo bremenitim) dolazi veliko “ipak” (čija se veličina očituje prije u lahoru, nego u gromovima i vatri…).

IPAK voda poteče iz zemlje i natopi svu površinu zemaljsku.

Pater Luka Rađa jednom je prilikom rekao/napisao da za nešto ili za nekoga možemo moliti i nadati se dokle god imamo ljubavi za to ili tu osobu. Nitko nam ne može reći da je naša nada uzaludna, da je predmet naše ljubavi uzaludan iz ovog ili onog razloga. Ono što je autentično u srcu – život, ljubav, sloboda, mir, nada – tome Bog uvijek govori “da”! (sv. Ivan Pavao II.), a na nama je da pokažemo strpljivost u procesu. Možda (često) predmet naše molitve neće biti ostvaren kada i onako kako želimo – ali Život za kojim čeznemo, Ljubav koju tražimo, sloboda, mir i nada UVIJEK će pronaći put kako bi nas približili svrsi za koju smo stvoreni.

Ne daj se uvući u zamku da je ono što iščekuješ smisao života i okrilje sigurnosti – razočarat ćeš se… Ne da naš Bog da se tako jeftino prodajemo. Ne kad zna da nam je prije svega On istinski dovoljan za ispunjen i svrhovit život.

Pogledaj u svoje srce – u kakvom je stanju tvoja nada? Nada li se Bogu i predaje mu se s povjerenjem? Ili je tjeskobna, nesigurna i puna sumnji da Bog želi dobro za tvoj život?

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Gospodinom koji te ljubi. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)