Skip to content

Što je tvoje u trnje zasijano?

Iz strke, zbrke, nemira, zbunjenosti – u toplinu i sigurnost Božjih nepredvidljivosti. Dozvoliti Bogu da vodi najsigurniji je način da ostvarimo svrhu za koju smo stvoreni, no često svijet želi zaštopati kanale kojima Bog s nama razgovara.

Tako nam slobodna volja nije više toliko slobodna donositi odluke na naše dobro. Posljedica – život nam se komplicira, sve ide duplo teže i sporije nego što bi trebalo – kao da vozimo prazna spremnika…

Bog nas nije napustio, znamo to, ali čini se da njegova stvaralačka i otkupiteljska snaga u nama ne ostvaruje svoj potencijal… Plodovi izostaju, guše se u korovu loših navika i grijeha ili gnjile na zemlji neubrani.

U sljedećim dvama tjednima – trenirat ćemo srce da se s njega otopi salo koje guši plodove našega života i čini nas tromima. Molimo Boga da iz središta naših bića poteče novo vino…

DUHOVNE VJEŽBE temeljene na načelima duhovnosti svetoga Ignacija Lojolskog

Tjedni izazov: Odaberi (samo) jedan grijeh ili lošu naviku s kojima se ovaj tjedan želiš suočiti, a osjećaš da utječe na kvalitetu tvoga života. U duhovnom dnevniku napravi stupac za svaki dan u tjednu.

Pri svakodnevnom buđenju posvijesti si protiv čega se posebno boriš, oko podneva se osvrni na taj dio dana i stavi u duhovni dnevnik onoliko točkica koliko si puta taj dan pao/la u isti grijeh/lošu naviku. Istu provjeru napravi prije spavanja za drugi dio dana. Pokaj se i odluči da će sutra biti drukčije. Moli Boga za tu milost. Nakon tjedan dana, provjeri je li se zastupljenost određenoga grijeha/loše navike smanjila.

DAN 1.
Što je tvoje u trnje zasijano?

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.

PRIPRAVNA MOLITVA:

Gospodine, silno se želim dobro pripremiti za ovo vrijeme pred sobom. Želim cijelo svoje biće učiniti spremnim, pažljivim i tebi dostupnim.

Molim te, pomozi mi razjasniti i pročistiti moje nakane. Imam toliko proturječnih želja. Moje se aktivnosti čine ispunjene žurbom i trčanjem za stvarima za koje se čini da nisu važne i trajne.

Znam da ću, ako ti dam svoje srce, u svemu slijediti novo koje ćeš mi darovati.

Neka sve ovo što sam danas, sve što pokušavam učiniti danas, neka svi moji susreti, razmišljanja, čak i frustracije i propusti, polože moj život u tvoje ruke. Gospodine, moj je život u tvojim rukama. Neka ti ovaj dan bude na hvalu.

To molim po Kristu Gospodinu našemu, Amen.

Okrijepi se Božjom Riječju

Mt 13, 3-8.18-23

https://vimeo.com/160934859

“Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. (…)

A drugi su oni u trnje zasijani. To su oni koji poslušaju Riječ, ali nadošle brige vremenite, zavodljivost bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda.”

Promatraj svoj život

Zastanimo nad pojmovima: brige vremenite, zavodljivost bogatstva, ostale požude. U njih bi stali čitavi nizovi naših opterećenosti, krivo posloženih prioriteta i očekivanja od života.

Isus sam prepoznaje čovjeka koji priznaje vrijednost života po njegovu Srcu, ali nema snage oduprijeti se kada ga život povlači pod površinu. Često se radi o tako banalnim nesavršenostima i lošim odlukama da ih jedva prepoznajemo kao gušenja.

Još jedan honorarni angažman za koji ne postoji objektivna potreba, još jedna nepotrebna epizoda serije, dva sata besciljnog skrolanja po društvenim mrežama, obrok nakrcan lošim masnoćama i šećerima koji isiše tjelesnu snagu, dani usmjereni na ono što nismo i što nemamo, nezahvalnost na svemu dobrom što jesmo i imamo…

Danas si u odnosu na Isusove riječi napravi tablicu i podijeli je na: vremenite brige, zavodljivost bogatstva, ostale požude. Prouči svoj život u posljednje vrijeme i prepoznaj najjača i najzastupljenija “gušenja” u svom životu i razvrstaj ih u tablicu.

Najdalje ćeš u tomu doći ako neko vrijeme razmatraš o plodovima kojima se nadaš u svom životu. Ako želiš malo više vremena za sebe, možda ćeš uočiti da ujutro odspavaš nepotrebnih sat duže; ako prepoznaješ da se često u danu osjećaš zavist, možda je to jer imaš naviku proučavanja tuđih života na društvenim mrežama; ili nisi ni blizu nekom cilju koji si odredio postići pa uočiš da u posljednja dva tjedna sve svoje slobodno vrijeme daješ društvu i zabavi…

Ipak – često se radi i o tomu da ne dajemo Bogu vrijeme – da nas ljubi, dariva, odmara, krijepi, jača, tješi – pa razmotrimo svakako i taj dio svoga dana. Jer nijedna promjena u životu ne može nas tako ispuniti i promijeniti kao što to može iskreno i duboko prijateljstvo s Isusom.

Posvijestimo si danas svoj korov koji možda guši plodove kojima se nadamo. Shvatimo tlo svoje nutrine ozbiljno – dok ne dunu vjetrovi i kiše te nastane razvalina velika…

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Debora Jo duhovni dnevnik

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Bogom. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Ako želiš imati specijalizirani rokovnik za vođenje duhovnoga dnevnika, pronađi svoj primjerak po akcijskoj cijeni na:

https://www.deborajo.com.hr/trgovina/

Bog s tobom!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)