Skip to content

Zašto ja?

Za ovaj život – moraš biti snažan. 

Svaki te dan može s nečim pokušati oboriti…

Zaboraviš nešto bitno kod kuće i zakasniš na posao, sve ti se pomakne; propustiš neki rok; obilaziš pretrage u bolnici, netko tvoj ih obilazi, čekate, dođe dijagnoza; u životu vam je prisutan nasilnik; vrt ne rodi kako si se nadao; nemaš vremena za sebe; djeca su ti neposlušna i nezahvalna; boriš se sa smislom vlastita života; zaredaju ti se lijeni i beskorisni dani; dogode ti se teški životni trenutci i događaji koji ti potpuno promijene život…

Nitko ne može umaknuti životu… Zato se kao jedino rješenje na koje možemo utjecati čini: ojačati da se možemo nositi s njime.

DAN 2.
Zašto ja?

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.

PRIPRAVNA MOLITVA – Molitva predanja sv. Ignacija

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem; ti si mi to dao, tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji; daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta.

Okrijepi se Božjom Riječju

Iv 10, 1-5. 9-10

Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.

Ja sam vrata.
Kroza me tko uđe, spasit će se:
i ulazit će i izlaziti
i pašu nalaziti.

Kradljivac dolazi samo da ukrade,
zakolje i pogubi.

Ja dođoh da život imaju,
u izobilju da ga imaju.

Promatraj svoj život

Možda nije lako, možda ti je svježe, ali probaj se prisjetiti teških situacija koje si proživio. Prisjeti se dubine boli, ali si posvijesti da te to nije slomilo iako je ostavilo trag. 

Pokušaj vidjeti kakve je zvijezde u tvom životu osvijetlila noć koju si proživio

Možda ti je to dalo vidjeti ono što prije nisi, možda si postao bolja i intencionalnija osoba, možda si donio mudrije odluke za svoj život, počeo više cijeniti sve oko sebe… Prisjeti se takvih trenutaka i vidi u kojem su smislu zaokrenuli tvoj život na dobro.

Tako je teško tražiti Boga usred mraka i križa – vjerujem da se on ni ne nameće u tim situacijama, ali da nas u tišini drži za ruku i pomaže nam. Dok naše srce krvari Životom; neke nove dubine kopaju se u nutrini. Dok se čini da se sve raspada, nešto novo se gradi.

Taj “obrat” na životnije, plemenitije i mudrije uslijed velikih boli ljudi rijetko prepoznaju kao Boga. Češće smo usmjereni na ono što smo izgubili, što nas je povrijedilo, što nije bilo dobro.

Možda ćemo u tim kušnjama pomisliti da je Bog protiv nas.

Ako nije, zašto je to dozvolio?
Zašto ja?
Zašto ne netko tko je to zaslužio?

Imaju smisla ta pitanja.

No zanimljivo je da ćemo se puno rjeđe to isto pitati gledajući u nešto dobro u svom životu: “Zašto ja? Zašto je to Bog meni omogućio? Zašto ne nekome tko je to zaslužio?”

Razmisli o najmanje trima područjima svoga života na kojima si zahvalan i zamisli kakav bi ti život bio da nisi to što jesi i nemaš ono što imaš, a počeo si to podrazumijevati…

Jedno uvijek znaj: Bog je za tebe! 
Svaki put kad u to posumnjaš – pogledaj u križ na koji je otišao za tebe. I vjeruj.

Ništa nije važnije od toga da Mu vjeruješ.

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Debora Jo duhovni dnevnik

Dozvoli svome Bogu da te daruje.

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred njim. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Ako želiš imati specijalizirani rokovnik za vođenje duhovnoga dnevnika, pronađi svoj primjerak po akcijskoj cijeni na:

https://www.deborajo.com.hr/trgovina/

Bog s tobom!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)