Skip to content

Gdje je Život u tvome životu?

Jednom sam naš kršćanski život usporedila s vožnjom bicikla s lošim sjedalom u velikoj gužvi. Zaobilaziš, poštuješ prometna pravila, kreneš, staneš, kočiš, paziš da nekoga ne udariš, nastojiš ne izgubiti one s kojima se voziš, a sve to trpeći neudobnost sjedala.

No onda dođe konačno ta „Barceloneta“ – dugi otvoreni prostor uz more s naznačenom biciklističkom stazom – i neko dragocjeno vrijeme neometano voziš opaljen suncem i svježim morskim zrakom! Ispružiš se na plaži, guštaš u toplom pijesku i moru… Odmaraš se i sretan si što si živ. 

Život je ravnoteža teškog pedaliranja i slobodne vožnje u kojoj možeš pustiti ruke s volana i uživati u toplini sunca na licu i osvježavajućem vjetru u kosi. Mi ponekad griješimo jer i u takvim prilikama nastavljamo mukotrpno pedalirati umjesto da se prepustimo…

Savjeti za rad

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • OTVORI BIBLIJU – Iako se tekstovi nalaze i u ovoj objavi, ako imaš priliku, bolje razmatraj tekst iz svoje Biblije. Da osjetiš papir pod prstima, da ne moraš držati mobitel dok ti se Riječ Božja spušta na srce i otkriva ti ono važno o Bogu i tvom životu. Pročitaj tekst nekoliko puta i promatraj kako riječi odjekuju tvojom nutrinom – ostaje li ti neka riječ/rečenica posebno? Pojavljuje li se kakva slika scene u tvojoj mašti? Ako ne, pokušaj maštom oživjeti ono što čitaš i osobno ući u scenu. Gdje se nalaziš? Što činiš? Kako se osjećaš? Događa li se nešto više od onoga što si pročitao u tekstu? … Ostani ondje onoliko dugo koliko osjećaš da trebaš – ne žuri se dalje. Ako se cijelo razmatranje ne pomakneš dalje od tog mjesta gdje te Bog susreo, učinio si najbolju moguću stvar – jer se nisi slijepo držao programa, nego si poslušao vodstvo Duha Svetoga.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.
  • NA KRAJU RAZMATRANJA NAPRAVI OSVRT – Kakav sam bio? Kakav je bio Bog? Što sam važno prepoznao u razmatranju? Zapiši to u svoj duhovni dnevnik.

PRIPRAVNA MOLITVA

Dođi, Duše presveti, 
sa neba nas posjeti 
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih, 
djelitelju dara svih, 
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag, 
ti nebeski Goste drag, 
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore, 
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog, 
sjaj u srcu puka svog, 
napuni nam dušu svu.

Bez Božanstva tvojega, 
čovjek je bez ičega, 
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj, 
suha srca zalivaj, 
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene, 
zagrij grudi ledene, 
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju, 
što se u te ufaju, 
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu, 
i smrt lijepu, blaženu, 
daj vjekovit svima raj. Amen.

Gdje je Život u tvome životu? – male duhovne vježbe povjerenja u Boga – DAN 8.

Okrijepi se Božjom Riječju

Mt 11, 28-30

»Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«

Promatraj svoj život

Kad dođe kraj okrjepi – vraćaš se u „ring“ – jer nije smisao tvog života da ostaneš na plaži. Živjeti se mora. 

Odgovor na početno pitanje znamo svi – borba ne prestaje sve dok smo na ovome svijetu. Ta nešto nam mora izboriti Nebo. 

Još jednom polako iščitaj Božju Riječ. Dozvoli da ti njihova ljekovitost natapa dušu.

Na kojem području se boriš ovih dana?
Što Bog misli o tome?
U kojim trenutcima ipak možeš prepoznati svoju „Barcelonetu“ koja bi te okrijepila? Što u tebi obnavlja život? Činiš li to dovoljno…?

Primjećuješ li u sebi mehanizme koji ti ne dozvoljavaju da se opustiš, da pustiš volan i dozvoliš sebi biti sretan u trenutku – miran, radostan i zahvalan?

Razgovaraj s Gospodinom o tome.
Ako iz nekog razloga ne možeš, probaj se otvoriti Majci Mariji… Ona će sve prenijeti svome Sinu.

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Gospodinom koji te ljubi. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)