Skip to content

Svako se stablo po plodovima prepoznaje – DAN 2.

Iz strke, zbrke, nemira, zbunjenosti – u toplinu i sigurnost Božjih nepredvidljivosti. Dozvoliti Bogu da vodi najsigurniji je način da ostvarimo svrhu za koju smo stvoreni, no često svijet želi zaštopati kanale kojima Bog s nama razgovara.

Tako nam slobodna volja nije više toliko slobodna donositi odluke na naše dobro. Posljedica – život nam se komplicira, sve ide duplo teže i sporije nego što bi trebalo – kao da vozimo prazna spremnika…

Bog nas nije napustio, znamo to, ali čini se da njegova stvaralačka i otkupiteljska snaga u nama ne ostvaruje svoj potencijal… Plodovi izostaju, guše se u korovu loših navika i grijeha ili gnjile na zemlji neubrani.

Je li ti jučer bilo teško razmatrati? Teško uživjeti se u scenu gdje se malo što shvatljivo događa… Ilija je bio pozvan pred Gospodina, ali je znao da u nutrini mora biti pozoran kako bi prepoznao da se između njih dogodio susret. “Njuškao” je istražujući gdje će mu srce reći: Evo Gospodina! I evo mene!

Danas budi još pozorniji. Bogom se ne može upravljati, ali mu se može predati – tako se otvara put za djelovanje njegove milosti.

Savjeti za rad

  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • OTVORI BIBLIJU – Iako se tekstovi nalaze i u ovoj objavi, ako imaš priliku, bolje razmatraj tekst iz svoje Biblije. Da osjetiš papir pod prstima, da ne moraš držati mobitel dok ti se Riječ Božja spušta na srce i otkriva ti ono važno o Bogu i tvom životu. Pročitaj tekst nekoliko puta i promatraj kako riječi odjekuju tvojom nutrinom – ostaje li ti neka riječ/rečenica posebno? Pojavljuje li se kakva slika scene u tvojoj mašti? Ako ne, pokušaj maštom oživjeti ono što čitaš i osobno ući u scenu. Gdje se nalaziš? Što činiš? Kako se osjećaš? Događa li se nešto više od onoga što si pročitao u tekstu? … Ostani ondje onoliko dugo koliko osjećaš da trebaš – ne žuri se dalje. Ako se cijelo razmatranje ne pomakneš dalje od tog mjesta gdje te Bog susreo, učinio si najbolju moguću stvar – jer se nisi slijepo držao programa, nego si poslušao vodstvo Duha Svetoga.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.
  • NA KRAJU RAZMATRANJA NAPRAVI OSVRT – Kakav sam bio? Kakav je bio Bog? Što sam važno prepoznao u razmatranju? Zapiši to u svoj duhovni dnevnik.

PRIPRAVNA MOLITVA

Litanije povjerenja

Od uvjerenja da moram zaslužiti Tvoju ljubav, oslobodi me, Isuse.
Od straha da sam nevoljen, oslobodi me, Isuse.
Od lažne sigurnosti da imam sve što mi je potrebno, oslobodi me, Isuse.
Od straha da će me povjerenje u Tebe osiromašiti, oslobodi me, Isuse.
Od svake sumnje u Tvoje riječi i obećanja, oslobodi me, Isuse.
Od protivljenja djetinjemu povjerenju u Tebe, oslobodi me, Isuse.
Od odbijanja i nevoljnosti u prihvaćanju Tvoje volje, oslobodi me, Isuse.
Od straha od budućnosti, oslobodi me, Isuse.
Od nezadovoljstva i pretjeranog razmišljanja o prošlosti, oslobodi me, Isuse.
Od isprazne zagledanosti u samoga sebe, oslobodi me, Isuse.
Od nevjerovanja u Tvoju ljubav i prisutnost, oslobodi me, Isuse.
Od straha da će se od mene tražiti više nego što imam, oslobodi me, Isuse.
Od razmišljanja da moj život nema smisla ili vrijednosti, oslobodi me, Isuse.
Od straha pred onim što Ljubav traži od mene, oslobodi me, Isuse.
Od obeshrabrenja, oslobodi me, Isuse.

Da me Ti uvijek pratiš, štitiš i voliš, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da je Tvoja ljubav veća od mojih grijeha i padova, i da me mijenja, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da je nepoznavanje onoga što donosi sutra poziv da se oslonim na Tebe, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da si Ti sa mnom u mojoj patnji, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da će moja patnja, ujedinjena s Tvojom, donijeti plodove u ovom i sljedećem životu, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da me nećeš ostaviti samoga, i da si prisutan u svojoj Crkvi, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da je Tvoj plan bolji od svega drugoga, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da me uvijek čuješ i da mi uvijek odgovaraš u svojoj dobroti, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da mi daješ milost da prihvatim oproštenje i da oprostim drugima, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da mi daješ svu snagu koju trebam za ono što me čeka, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da je moj život dar, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da ćeš me naučiti da Ti vjerujem, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da si moj Gospodin i moj Bog, Isuse, uzdam se u Tebe.
Da sam tvoj ljubljeni, Isuse, uzdam se u Tebe.

Svako se stablo po plodovima prepoznaje – male duhovne vježbe povjerenja u Boga

– DAN 2.

Okrijepi se Božjom Riječju

Mt 13, 3-8.18-23 i Gal 5, 22-24

Gle, iziđe sijač sijati. I dok je sijao, nešto zrnja pade uz put, dođoše ptice i pozobaše ga. Nešto opet pade na kamenito tlo, gdje nemaše dosta zemlje, i odmah izniknu jer nemaše duboke zemlje. A kad sunce ogranu, izgorje i jer nemaše korijena, osuši se. Nešto opet pade u trnje, trnje uzraste i uguši ga. Nešto napokon pade na dobru zemlju i davaše plod: jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk. (…)

A drugi su oni u trnje zasijani. To su oni koji poslušaju Riječ, ali nadošle brige vremenite, zavodljivost bogatstva i ostale požude uguše Riječ te ona ostane bez ploda.

Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost (samokontrola). Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama.

Promatraj svoj život

Zastanimo nad pojmovima: brige vremenitezavodljivost bogatstvaostale požude. U njih bi stali čitavi nizovi naših opterećenosti, krivo posloženih prioriteta i očekivanja od života.

Isus sam prepoznaje čovjeka koji priznaje vrijednost života po njegovu Srcu, ali nema snage oduprijeti se kada ga život povlači pod površinu. Često se radi o tako banalnim nesavršenostima i lošim odlukama da ih jedva prepoznajemo kao gušenja.

Još jedan honorarni angažman za koji ne postoji objektivna potreba, dva sata besciljnog skrolanja po društvenim mrežama, obrok nakrcan lošim masnoćama i šećerima koji isiše tjelesnu snagu, dani usmjereni na ono što nismo i što nemamo, nezahvalnost na svemu dobrom što jesmo i imamo, otresitost i nestrpljenje s ljudima koje susrećemo, zamjeranja, osuđivanja, odbacivanja ljudi, potištenost zbog stalne zabrinutosti o svojim i tuđim potrebama…

Danas si u odnosu na Isusove riječi napravi tablicu i podijeli je na: vremenite brige, zavodljivost bogatstva, ostale požude. Prouči svoj život u posljednje vrijeme i prepoznaj najjača i najzastupljenija “gušenja” u svom životu i razvrstaj ih u tablicu.

Učini to kroz prizmu plodova Duha Svetoga. Sveti Pavao kaže da smo Kristovi onoliko koliko smo razapeli svoje strasti i požude odnosno onoliko koliko se u nama prepoznaju plodovi Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost (samokontrola).

Ocijeni samoga sebe u odnosu na svaki od tih plodova ocjenom od 1 do 5 i promotri kako nedostatak nekog ploda utječe na tvoj život.

Donesi neku konkretnu odluku u vezi s onim što prepoznaješ kao prostor u kojemu ti nedostaje nekog ploda. (Ako ih ima više, suočavaj se s njima principom jedan po jedan.) Moli Gospodina milost da ti u tome pomogne.

Imaj na umu da nas nijedna promjena u životu ne može tako ispuniti i promijeniti kao što to može iskreno i duboko prijateljstvo s Isusom. Ništa ne možemo svojom snagom – jer svojom snagom smo upravo i izgubili određene plodove u svom životu.

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Bogom. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)