Skip to content

Isus želi osvojiti tvoje srce

Samo sve prepusti Presvetom Srcu Isusovu i počni ponovo s radošću.

sv. Majka Tereza

Dan 14.
Isus želi osvojiti tvoje srce

Joseph Fanelli
  • PRONAĐI MJESTO gdje se osjećaš dobro i gdje si u miru; stvori si uvjete za neometano razmatranje od pola sata (bez vođenja bilješki); možeš si postaviti alarm na mobitelu na 30 min, ali ugasi mobilne podatke i tonove da te ništa ne ometa.
  • ZAZOVI BOŽJU PRISUTNOST prije razmatranja. Bog je uvijek prisutan, no mi smo oni koji to zbog različitih faktora propuštamo prepoznati. Može se reći da zazivajući Božju prisutnost zapravo zazivamo svoju. Odreci se svih prisilnih misli na obveze, teškoće koje bi te mogle ometati. Dođi kakav jesi, no ne dozvoli da ti pozornost bude usmjerena na ono što te muči – tvoja pozornost neka bude usmjerena na Gospodina. Predaj mu što imaš.

PRIPRAVNA MOLITVA

Presveto Srce Isusovo, izvore svakog dobra,
ja Ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u Te.
Ja te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe.

Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce,
učini ga poniznim, strpljivim, čistim
i da u svemu odgovara Tvojim željama.

Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni.
Štiti me u opasnostima,
tješi me u nevoljama i žalostima.

Udijeli mi zdravlje duše i tjela,
blagoslovi sav moj rad
i daj mi milost svete smrti. Amen.

Okrijepi se Božjom Riječju

Rim 8, 28-32

Debora Jo

Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. Koje pak predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi. Što ćemo dakle na to reći? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati?

Promatraj svoj život

Svi programi koje si složiš, duhovne vježbe kojima u startu pristupiš s osmišljenom agendom, knjige iz kojih oduševljeno gutaš još više znanja, objašnjenja, zamisli, a onda se od svega toga odgegaš prazan i opterećen, rastrojen i zbunjen – sve je to znak da se bezuspješno boriš s nadjačavanjem Boga.

Boriti se s Bogom poput Jakova nije isto što i pokušavati ga “nadjačati”, pokušavati sam postati bog svoga života koristeći Božju snagu za svoje ciljeve u kojima je malo prostora za iznenađenja – i loša i dobra.

Pokušavaš se uvjeriti da bi najsretniji bio s nekim prosječnim životom u kojem nitko ne liže tvoje rane, nitko ne pokušava uroniti i upoznati tvoje biće, srasti s njim, razotkriti ga i izvući iz njega svu snagu života, krštenja, ljubavi, mesa, kostiju, duha koji se skriva u onom Srcu koje je Bog u ljubavi stvorio i poslao svijetu…

Sve ti kužiš. Za sve imaš “zato i zato”, a davno si zaboravio da je dah koji dišeš, krov pod kojim živiš i tvoji ljudi oko tebe – čisti dar s neba koji ničime nisi zaslužio, a koje ti je Ljubav dala. Zaboravio si zahvaliti na rukama i nogama, na jeziku, očima i ušima, nutarnjoj sposobnosti da kušaš stvarnost puno dubljom i milijom nego ju oči i uši mogu doživjeti…

Dozvolio si da te tvoje znanje zaštopa.
U svakodnevnoj molitvi komuniciraš sa svojim razumom koji te mnogo čemu želi poučiti i goni te da svašta kažeš, svašta savjetuješ i neumorno živiš talente koji su ti darovani, a ne vidiš da iako darovani, propustio si ih oplemeniti najdragocjenijim gorivom Duha Svetoga. Duha Svetoga koji bi ti dao još toliko toga više kad bi mu dopustio, koji bi se proslavio na svoje neobjašnjive načine i naučio te pravoj pravcatoj poniznosti koja se ničega ne boji – pa ni same smrti!

Umjesto Božjoj ljubavi prepuštaš se strahu i proglašavaš ga svojim vojskovođom. Ne činiš niti jedan korak dok nisi siguran da si spreman, opremljen i da te ništa ne može iznenaditi. Sve si promislio, izračunao, popisao, upoznao, ponio sa sobom…

Sve osim Boga.
Što znači da si napravio – ništa.

Bi li ti bilo dovoljno znati da je Bog ljubav?
Da bez njega ne možeš učiniti ništa?
Da je on tvoj branitelj, spasitelj, otkupitelj, uzdržavatelj?
Da si mu dragocjeniji od ptica nebeskih?
Da je za tebe dao svoga Sina i da te voli NERAZUMNOM ljubavlju?

Bog ti je dao tu snagu da ti to bude dovoljno.

Da bez agende živiš ovaj JEDAN zemaljski život koji ti je dan ne pokušavajući Boga preduhitriti svojim zamislima, osiguranjima, pripremama koje imaju manje veze sa životom po Duhu, a više veze sa samospašavanjem…

Bog je ljubav.

I voli te do kraja. Od početka svijeta do Vječnosti.
U njegovim si rukama siguran, ljubljen…
On zna da si mnogo više od onoga na što samoga sebe ograničavaš misleći da si radiš dobro.
On zna da tvoj život može biti puno više od grča, straha i boli.

Odreci se Zloga, grijeha i svih njegovih zavodljivosti.

Prepusti se Bogu.
Imaj povjerenja i on će sve voditi. Ps 46,10
Njegov si i on te ljubi.
Tko ti što može?

Uživaj u Božjoj prisutnosti

Debora Jo

Najmanje 5 do 10 minuta ostani u tišini pred Gospodinom koji te ljubi. Osjećaj što osjećaš, no nemoj se hvatati ni za kakve misli. Zamisli kako ljekovite vode prolaze tvojom nutrinom i odnose sve što je nečisto i bremenito.

Ako osjetiš da je nešto u tebi posebno u grču, strahu ili boli, zazivaj Gospodina u to područje. Ako ti treba zagrljaj, grli ga; ako ti treba utjeha, plači; ako ti treba opuštenosti, duboko diši; ako te preplavljuje zahvalnost – ostani pred njom u divljenju… Slušaj svoje tijelo i svoj duh i jednostavno budi prisutan/prisutna u trenutku.

Uživaj u Božjoj prisutnosti.

Nakon toga, kratko zapiši najjača iskustva, osjećaje i misli tijekom današnjega razmatranja.

Ako želiš imati specijalizirani rokovnik za vođenje duhovnoga dnevnika, pronađi svoj primjerak po akcijskoj cijeni na:

https://www.deborajo.com.hr/trgovina/

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)